Sjeik Ahmad al-Sabah skiller seg ut fra IOC midt påstander om forfalskninger

Sheikh Ahmad al-Sabah, hvis innflytelse og rikdom gjorde ham til en av de mektigste skikkelsene i OL-bevegelsen og fotballens styringsorgan, Fifa, har stått ned som et medlem av Den internasjonale olympiske komité i påvente av at etikkomiteen hører inn påstander om forfalskning . Blow for IOC som Calgary skulle være den siste byen for å stoppe bud for vinter-OL 2026 Les mer

Den 55 år gamle Kuwaiti, en mykt talt mann med karakteristisk krøllete skulderlengdehår som aldri er vitende uten hans livvakter, har vært et IOC-medlem siden 1992 og er leder for den olympiske solidaritetskommisjonen som Sportingbet kontrollerer hvordan penger som genereres av lekene blir fordelt til nasjonale olympiske komiteer.

Han er også president i Olympic Council of Asia og Association of National Olympic Committee, og ble i økende grad sett på som en kingmaker i korridorene til IOC, etter å ha bidratt til å levere seire for Tokyo 2020, president Thomas Bach og bryting de siste årene.

Men Sheikh Ahmad Hans rykte slo et slag i fjor da han trakk seg fra Fifas styrende råd etter å ha blitt koblet til Richard Lai, Fifa-revisjons- og overholdelseskomiteens medlem som ble utestengt for bestikkelse.

Og mandag trakk han seg ut av IOC roller etter påstander fra sveitsiske påtalemyndigheter om at han og fire andre lagde falske videoer som ledd i et komplott mot to Sportingbet myndigheter fra Kuwaiti.

I en uttalelse sa Sheikh Ahmad at han ville være “villig og klar til å delta på høringen som og når den ble avgjort.

“Sheikh Ahmad har all tillit og tillit til de sveitsiske domstolene og IOCs etiske kommisjoners ufravikelige prosesser, og at han vil bli fullstendig dispensert,” la den til. “Det må huskes at Sheikh Ahmad har hatt æren av å være et IOC-medlem i 26 år, og han har til hensikt å fortsette å betjene IOC igjen ved den første muligheten.”

I fjor da Sheikh Ahmad trakk seg fra Fifas styrende råd etter å ha blitt koblet til Lays bestikkelses- og korrupsjonssak i USA, nektet han “kraftig” for enhver forseelse – og sa at han trakk ned for å unngå å bli en distraksjon ved Fifa.

Domstolsdokumenter i Lai sin sak ga ikke direkte navn til sjeik Ahmad, men henviste til noen som “til forskjellige tider” var en “høyt rangert tjenestemann i Fifa, Kuwait fotballforbund og det olympiske råd for Asia”.

I en annen uttalelse Sheikh Ahmad, som free bets Sportingbet kunngjorde avskjed, sa at det var i Fifas “beste interesse” for ham å gå.Lai, som innrømmet at han tok 950 000 dollar i bestikkelse i en amerikansk domstol, gikk senere med på å betale mer enn 1,1 millioner dollar i forspilling og straff.